Genellikle koruma ve kontrol noktalarının oluşturulması üzerine tercih edilen bariyer sistemleri, birçok farklı alana yönelik aksam oluşturan tercihleri de kapsıyor. Araçların başta olmak üzere personel girişlerini de kapsayan bu düzenleyici etken, korumaya yönelik aktif bir düzen sağlamaktadır. Kontrol noktalarının da oluşturulmasında kullanılan bariyer sistemleri, bina önü araç park edilme durumlarının da önüne geçilebilmesi için tercih edilebilmektedir. Bu tür durumların önüne geçebilmek adına tercih edilen elektrik aksamlı motorlu düzeydeki sistemlere bariyer sistemi adı verilmektedir.
Bariyer çeşitleri ve kullanım alanlarına ise aşağıda kısaca bahsedilmektedir.
Otomatik Kollu Bariyer: Otomatik otopark bariyer uygulamaları elektrik motorlu bir kol sisteminin bağlı olduğu yazılımın kollu bariyer sistemi içerisinde bulunan mikroçipe gönderdiği komutlar ile çalışan sistemlerdir. Gelişmiş kontrol elektroniği sayesinde uzaktan kumanda, buton kontrolü, kart okuyucu elektronikleri (Manyetik, Proximity, Mifare, KGS, OGS) ve her türlü Access geçiş kontrol sistemi ile kontrol edilebilmektedir. Emniyet fotoseli ve manyetik loop dedektörü bağlantısı mümkün olmakla birlikte araç geçtikten sonra bariyer otomatik kapanma sistemi ile zaman ayarlı olarak kapatılabilmektedir. Ayrıca elektrik kesintilerinde bariyer kolunun manuel kullanımı mekanik olarak mümkündür.
Mantar Bariyer: Yoğun güvenlik gerektiren yerlerde kullanımı gerçekleştirilenmantar bariyer sistemleri yayalaştırılmış caddelerde, alışveriş merkezlerinde, tesis girişlerinde, bina giriş kapıları vb. yerlerde kullanılan sistemlerdir. Mantar bariyerler, hidrolik ve pnömatik mantar bariyer olmak üzere iki çeşittir. Bu bariyer sistemi, uzaktan kumanda, plaka okuma, kartlı geçiş, buton vb. geçiş sistemi ile çalışabilecek şekilde üretilebilmektedir. Mantar bariyer sistemleri aynı zamanda istenilen çap ve yüksekliğe göre de üretilmektedir.
Road Blocker: Üst düzey bir güvenlik ihtiyacı olan iş merkezi, resmi kuruluşlar, AVM’ler, diplomatik binalar vb. yerlerde üstün geçiş güvenliği ve kontrolünü sağlamak için özel olarak tasarlanmışlardır. Sistem sadece araç çarpmalarına dayanıklı bir kasa olarak tasarlanmamış aynı zamanda sistemle ilgili tüm aksamlar da gerçekleşebilecek saldırılara karşı güçlendirilmiştir.
Zincir Bariyer Sistemi: Bu sistem genellikle otomatik kollu bariyer ve mantar bariyer sistemlerinin kurulamadığı alanlar için tercih edilmektedir. İşleyiş mekanizması ise zincirin tamamen gerilerek yere serilmesi ile kullanılan bir sisteme tabii durumudur. Mantar ve otomatik kollu bariyer sistemleri kadar tercih edilmese de ekonomik kapsam da ve bu diğer iki farklı bariyer sisteminin kullanılamadığı alanlara yönelik tercih sebebini oluşturabilmektedir.