Elektronik Denetleme Sistemi, trafik akışının kontrolü ve ulaşım iyileştirilmesi, kent yaşantısının kurallara uygun, standartlar dâhilinde bir yapıya kavuşturulması amacıyla trafikte kural ihlali yapan araçlardan kaynaklanan ihlallerin önlenerek can ve mal emniyetinin sağlanması amacı ile geliştirilen bir denetleme sistemidir.
EDS’nin birçok farklı uygulamaları mevcuttur. Bu uygulamalardan en fazla kullanılanları;
Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi (KİTS): Sinyalize kavşaklarda kırmızı ışık yanarken geçen (kırmızı ışık ihlali yapan) sürücüleri tespit etmek amacıyla kullanılır. Genel özellikleri ise; Şerit Bazlı Kırmızı Işık İhlal Tespiti, Plaka Tanıma, 7/24 Kırmızı Işık İhlal Tespiti, sinyalizasyondaki arıza durumunda otomatik olarak bekleme, trafik polisinin kavşağı yönettiği durumlarda merkezden sistemi kapatabilme.
Koridor Hızı İhlal Tespit Sistemi (Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi-OHTS): Yollarda sadece bir noktada değil, seyir halindeki ortalama hızı tespit etmeye yönelik sistemlerdir. Yol giriş ve çıkışına yerleştirilen hız ölçüm cihazları aracılığıyla ortalama hız hesaplanmakta ve hız ihlalinin olup olmadığı tespit edilmektedir.
Park İhlal Tespit Sistemi: Genellikle şehir içlerinde park yasağı olan noktalarda park ihlali yapan ve trafiği sıkıntıya sokan araçları tespit etmek amacıyla kullanılan sistemlerdir. Genel olarak özellikleri şunlardır: 75 metre yarıçapında alanda ihlal tespiti, Otomatik plaka tanıma, Otomatik ceza makbuzu düzenleme, Park cezası için belirlenen süreyi değiştirebilme.
Emniyet Şerit İhlal Tespit Sistemi: Emniyet şeridi ihlali yapan araçları tespit etmek amacıyla kullanılan sistemlerdir. Özellikle geçiş üstünlüğü olan araçların geçişini engelleyen araçları tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır.