0 212 916 16 99

Yapısal Kablolama Sistemleri

product

Yapısal Kablolama Nedir ve Neden Kullanılır?

Yapısal kablolama terimi, kablo yönetimi dünyasında bir terimdir. Karmaşık ve spesifik kablolarla baş etmede önemli bir rol oynar. Bir veri iletim sistemi olarak, yapısal kablolama verileri, çoklu sesleri, videoyu ve güvenlik erişimi ve enerji sistemi gibi çeşitli yönetim sistemlerini destekler. 

Yapısal Kablolama Nedir?

Yapısal kablolama, bina veya kampüs telekomünikasyon kablolama altyapısı olarak tanımlanır. Tipik olarak, bir dizi standart küçük elemandan oluşur. Yapısal bir kablolama sisteminde, bir dizi patch panel ve gövdeden oluşan bir yapı vardır. Donanım bağlantı noktalarından rafın üst kısmındaki patch paneline bağlantı sağlar. Ardından, bu patch panel MDA'daki bir ana hat üzerinden başka bir patch panele bağlanır. Ve MDA (Ana Dağıtım Alanı) yapısal kablolamanın ana yönüdür. Tüm MAC'lerin (Taşıma, Ekleme ve Değişiklikler) kısa uzunluktaki patch kablolarıyla yapılması için bir yer sağlar.

Ayrıca, yapılandırılmış bir kablolama sistemi TIA / EIA-568 gibi bazı standartlarla belirtilmiştir. Bu standartlar veri merkezi tasarımı, yönetimi ve işletimi için yönergeler sağlar.

Yapısal Kablolama Sisteminin Altı Alt Sistemi

Genel olarak, yapılandırılmış bir kablolama sisteminin altı anahtar alt sistemi vardır:

Giriş tesisi

Giriş tesisi, ağ sınırlama noktası, kablolar, koruma cihazları, bağlantı donanımı ve müşteri tesislerindeki kablo tesisatı ile bağlanan diğer cihazları içerir.

Ekipman odası

Ekipman odası, ekipman ve kablo konsolidasyon noktalarına ev sahipliği yapmak için merkezi bir yerdir. Genellikle bina veya kampüs içindeki kullanıcılara hizmet eder.

Telekomünikasyon odası veya muhafaza

Telekomünikasyon odası veya muhafazası kapalı bir alan olmalıdır. Telekomünikasyon ekipmanlarını, kablo uçlarını, çapraz bağlantıları ve dağıtım çerçevelerini barındırmak için tasarlanmıştır. Genel olarak, her bina en az bir telekomünikasyon odasına veya muhafazasına sahiptir. Ve telekomünikasyon odasının veya muhafazasının boyutu servis alanının büyüklüğüne göre değişir.

Omurga kablolaması

Omurga kablolamasına dikey kablolama veya sıkma denir. Giriş tesisleri, telekomünikasyon odaları ve ekipman odaları arasındaki bağlantıyı sunmaktadır. Genellikle, bu tip kablolar zeminden zemine, hatta binalar arasında yapılır. Ve ekipman 30 metreden fazla olmayan kablolarla bağlanmalıdır. Dahası, omurga kablolama kabloları fiber optik kablo, koaksiyel kablo, blendajsız bükümlü çift (UTP) kablo ve ekranlı bükümlü çift (STP) kablo olabilir.

Yatay kablolama

Yatay kablolama, çalışma alanındaki telekomünikasyon bilgi çıkışı ile telekomünikasyon odası (TO) veya telekomünikasyon muhafazasındaki (TM) yatay çapraz bağlantı arasındaki kabloyu ifade eder. TO veya TM'de bulunan telekomünikasyon çıkışı, isteğe bağlı konsolidasyon noktaları, yatay kablo, mekanik sonlandırmalar, bağlantı kabloları veya atlama kabloları içerir. Bu tür kablolama genellikle tavanın üstünde veya zeminin altında çalışır. Dahası, hem Ethernet kablosu hem de fiber optik kablo genellikle yatay kablolama için kullanılır.

Çalışma alanı

Çalışma alanı bileşenlerinin son kullanıcı ekipmanlarını iletişim çıkışlarına bağlamak için kullanıldığı bir yerdir. Çalışma alanı bileşenlerine ayrıca patch kabloları, iletişim çıkışları ve istasyon ekipmanı da dahil olmak üzere kablo bileşenleri denir.

Yapısal Kablolama Neden Kullanılmalı?

Geleneksel noktadan noktaya kablolama sisteminin aksine, yapılandırılmış kablolama sistemi kablolama ormanından kaçınabilir ve yüksek oranda artan veri taşıyabilir. İletişim altyapısında önemli bir rol oynar. Aşağıda bazı avantajlar vurgulanmaktadır:

Uygun maliyetli - Yapısal kablolama organize edilmiş basit bir kablolama sistemidir. Güç ve bakım maliyetlerini azaltabilir ve yer bulma ve düzeltme için para harcamadan kaçınır.

Arıza süresi riskini azaltma - İnsanlar çoklu, örgütlenmemiş kablolama yapısını yönetirken yüksek insan hatası riski vardır. Bu hatalar akış kesintilerine ve ağın kapalı kalmasına neden olabilir. Yapısal kablolama organize edilmiştir ve arıza süresinin azaltılmasına yardımcı olabilecek tanımlanması kolaydır.

Zaman kazandıran - Yapısal kablolama, hareketleri, eklemeleri ve değişiklikleri hızlı bir şekilde barındırabilen esnektir. Kurulum süresinin yanı sıra bakım süresinden de tasarruf sağlar.

Yapısal Kablolama Kurulumu için İpuçları

Yapısal bir kablolama sistemi kurarken, aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurmanız daha iyi olur:

Kurulumdan önce, iyi yapılandırılmış bir kablolama tasarımı yapmanız daha iyi olacaktır.

Yapısal kablolamada kullanılan Cat5e / 6, fiber optik kablo, fiber patch panel , bakır patch panel, ağ anahtarı gibi çeşitli cihazlar vardır. İhtiyaçlarınıza göre esnek bir şekilde farklı cihazlar seçebilirsiniz.

Kurulum sırasında kabloları belirtilen bükülme yarıçaplarının ötesinde bükmeyin. Bükülme yarıçapı, veri sinyalinin ne kadar güçlü akacağını tanımlar.